Matkaraportteja Japanista ja Havaijilta saatte odotella vielä hiukan aikaa. Lupaan laittaa niistä molemmista jotakin tarinaa / kuvia, kunhan kerkiän.. Koska se sitten lieneekään.

Ekaksi neuvo muille expateille sitten kun kotiinlähtö lähestyy: ei välttämättä ole ihan kaikkein fiksuinta järjestää viimeiseksi kuukaudeksi lomia ja muutenkaan jättää kaikkea viime tippaan... Tuppaa aiheutumaan hieman ylimääräistä stressiä, ja aika paljon asioita mitä olisi halunnut tehdä jäi väkisinkin tekemättä..

Mutta nyt asiaan(?): Tavaroiden arvioija tuli niinkuin sovittu, ja yllättäen sai lopputulokseksi 6 kuutiota (kun se oli mun limitti).. Itse arviointi sujui aika nopeasti, mutta sitten se halusi yli puoli tuntia selittää mulle firmastaan ja miten muutto toimii jne. Itse pakkauspäivää piti muuttaa aiemmaksi, koska tavaroiden tullaus Shanghaissa vie 3 työpäivää, ja siihen tarvitaan mun passia. Sovittiin sitten pakkaus tiistaille, mikä ei oikeasti ollut kovin hyvä idea, koska Havaijilta paluu oli edellisenä yönä...

Havaijilta sitten palasin puoleltaöin, aikaero on sama kuin täältä Suomeen (-1vrk), joten olin ihan umpiväsynyt, vaikka oli ehkä muutaman tunnin saanut matkalla nukuttuakin. Kämppäkin oli taas "mukavan" viileä, noin 13 astetta.. Aamulla sitten heräsin neljän aikaan, pakkaajien oli tarkoitus tulla klo 10. Mulla ei ollut oikeastaan mitään etukäteen pakattu (tai lajiteltu..), joten piti sitten aika nopealla tahdilla aloittaa hommia. Tosin aamukahvi ( ja varsinkin pikainen tiedontasaus mailien suhteen..) vei pari tuntia, joten kello taisi olla jotain kuusi, ennenkuin varsinaisesti aloitin. Ihan hyvin homma kuitenkin sujui kaiken kaikkiaan, ainoastaan muutama pikku moka tuli tavaroiden suhteen (tai ainakaan en ole toistaiseksi keksinyt enempää..): yksi pusero, joka mulla oli tarkoitus ottaa matkalaukkuun taisi mennä pakettiin ja sitten kämpästä yksi kalustukseen kuuluva kankainen "ohjaajantuoli" taisi erehdyksessä myös sujahtaa pakettiin. Pakkaajia oli kolme ja yksi englantia puhuva "päällysmies", joten kaikkia ei pystynyt koko aikaa vahtimaan. Tuli taas ilmi kiinalaista logiikkaakin: mun sohva koostuu kahdesta kappaleesta (ja siis on oranssi), ja sen lisäksi olohuoneessa oli kalustukseen kuuluva sohvakalusto (3 ist+ 2 ist + nojatuoli, tumman harmaita), niin pakkaajat eivät olleet tajunneet, että kun pakataan "tämä yksi sohva, eikä muita" ja osoitetaan oranssia sohvaa, niin se tarkoittaa, että pakataan kuitenkin sohvan molemmat osat... Tosin päällysmies oli kyllä ymmärtänyt oikein. Ehkä se on tuo koulutuksen ero sitten. Tosin päällysmieskään ei löytänyt (kiinalaisesta!) kartasta Australiaa, ennenkuin osoitin sen hänelle (..eikä sen jälkeen Uutta-Seelantia..). Juteltiin jotain Suomesta ja yliopisto-opiskelusta, ja se selitti, että aiemmin monet kiinalaiset opiskeli Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, mutta nykyään paljon myös Suomessa ja yleensäkin Euroopassa..

Tullaus hoidettaisiin Hangzhoussa, joten sitä varten ovelle ilmestyi pakkauksen loppuvaiheessa tyttö, jonka kanssa mun pitäisi sitten mennä tullissa käymään. Pakkaus oli vielä kesken ja lounasaikakin jo menossa, ja lisäksi mun pitäisi käydä tsekkaamassa hotelliin (niin kauan kun mulla vielä oli passi) ennen tulliin menoa, joten sovittiin että parin tunnin päästä mentäisiin.

Seuraava episodi sitten oli saada muuttomiehet portista ulos.. Vartijan eivät päästäneet niitä pois, ennenkuin niillä oli jokin lappu management officesta, johon tarvittiin mun allekirjoitus ja lukuisia soittoja ympäriinsä land lordille yms. Halusivat jotenkin varmistaa, että kaikki velvoitteet on hoidettu jne. Reipas puoli tuntia tuohonkin upposi. Totesin jo tässä vaiheessa, että tulliin ei kyllä päästä sovitussa ajassa ja laitoin viestiä, että siirretään vielä puoli tuntia.

Sitten mun piti syödä ja käydä pikaisesti kangasmarkkinoilla (tai siellä räätälillä) hakemassa housut. Kankaat oli olleet siellä koko Havaijin reissun ajan, mutta niin vain oli, ettei nappeja oltu vielä ehditty ommella... ja itse asiassa räätälillä ei niitä edes ollut, vaan se säntäsi jonnekin muualle niitä hankkimaan. Taas kului aikaa.. Hyvät housut kuitenkin tuli.

Sitten hotellille ja check-in ja taksilla kotiin, jossa "tullausavustaja" jo odotteli. Tullissa kaikki meni ihan sujuvasti, samassa paikassa oltiin käyty jo tänne tullessa. Sielta lähtiessä tyttä ojensi mulle passin ja työluvan takaisin ja mä ihmettelin sille, että tämähän kävi nopeasti... luulin, että näitä tarvitaan kauemmin ja munhan ei olisi tarvinnut sitä hotellin tsekkausta tehdä sitten ennen tänne tuloa. Tyttö pahoitteli asiaa..

Seuraavana päivänä sitten tosin kävi ilmi, että kyllä passia ja työlupaa vielä tarvitaan "laivausta" varten Sanghaissa.. Piti laittaa ne sitten expressinä menemään Shanghaihin, toivottavasti ehtivät takaisin, ennenkuin mun pitää lähteä (kyllä niiden nyt viikonlopun aikana olisi pitänyt tulla takaisin, maanantaina sitten töissä näkee..).

Pakkauspäivänä illalla vielä pakkailin loput tavarat kasseihin ja "muutin" hotelliin. Kylmässä kämpässä ei oikein pärjää ilman peittoja & muuta rekvisiittaa... Hotellissa olin kahdeksalta ja niin umpi väsynyt, etten edes laukkuja avannut, vaan painuin suoraan nukkumaan. Itseasiassa pelkäsin jossain vaiheessa kävellessäni, että nukahdan väkisin kesken kaiken. Olisi siinä taas ollut kiinalaisilla ihmettelemistä kadulla nukkuvasta länkkäristä.

Keskiviikko oli sitten jo hieman helpompi.. Tosin heräsin kyllä taas jo neljältä, mutta siinähän oli sitten aamulla hyvää aikaa purkaa laukkuja ja tsekata, että mitä kaikkea sieltä löytyykään.. Hotellin aamiainen alkoi tosin vasta kuudelta, joten siihen mennessä oli jo aika nälkä...

Töissä oli farewell-lounas. OIin saanut vaihdettua paikan toiseksi kuin missä se meillä yleensä on ollut (mereneläviin erikoistunut paikka, noita mereneläviä ei kovinkaan monet suomalaiset ihan ykkösenä arvosta..). Nyt mentiin "Simple Diet"iin, ja oli hyvää ruokaa. Töiden jälkeen kuudelta oli kämpän luovutus, minkä kyllä onnistuin jotenkin ihan kokonaan unohtamaan, mutta onneksi soittivat aika pian, eikä töistä sinne ole kovin pitkä matka. Muuten meni hyvin, mutta se yksi kangastuoli oli siis kadonnut, samoin vanha satelliittivastaanotin (sen varmaan se satelliittikorjaaja oli ottanut mukaansa..). Vielä ei ainakaan ole laskua kuulunut..

Perjantaina illalla oli sitten vuorossa iso lähtöillallinen Indian Kitchenissä. Porukkaa oli reilu 50, joten hieman oli järjestelyn kanssa tekemistä. Olisivat halunneet laittaa buffetin, mutta kun monen (mut mukaanlukien..) kokemukset buffetista eivät ole niin hyviä, niin haluttiin tilata listalta... mikä sitten tietenkin aiheuttaa keittiölle ongelmia ja hitautta ruokien tarjoiluun jne. Keräsin sitten etukäteen hieman listaa porukoiden toiveista ja varoittelin kaikkia, että saattaa hieman kestää. Ihan kohtuuhyvin homma kuitenkin toimi (ainakin meidän pöydässä..), toivottavasti kaikilla muillakin. Ja ruoka oli perinteisen hyvää. Tuota intialaista ravintolaa tulee kyllä Tampereella ikävä, ei taida sieltä saada yhtä hyvää.. eikä ainakaan yhtä halvalla, vaikka toi paikka kiinalaisittain aika kallis onkin..

Mukavaa oli nähdä vielä kaikkia, varsinkin "Rosen rouvia" ja lapsia tulee nähtyä harvemmin. Mukana oli muutamia uusia tuttavuuksiakin, joita en ollut aiemmin vielä tavannut. Kiva oli nähdä teitäkin ja saada nimille kasvot! Kyllä koko tätä expattiporukkaa tulee varmasti ikävä..

Eilen oli sitten varsinainen hemmottelupäivä.. Ilmakin oli oikein upea, joten kävelin ekaksi kanavan rantaa hieman pidemmän kautta hakemaan kuvia toimiston läheltä (teetin jokusen sata oikeita kuvia digikuvista..) ja sieltä sitten kasvohoitoon ja sieltä pizzalle ja lopulta illalla vielä jalkahoitoon..

Tänään sunnuntaina olisi suunnitelmissa käväistä elektroniikkamarkkinoilla ja sitten ehkä kaverin seuraksi vielä hiukan shoppailemaan. Toivottavasti mä en löydä mitään.. Tai siis toivottavasti löydän elektroniikkamarkkinoilta pikkukameran halvalla (edellinen hajosi..), mutta en sitten mitään muuta.. ainakaan kovin isoa tai painavaa.. En saanut lennolle kuin 23 kg liput ja mun tavarat on nyt aika tarkaan just sen 23 kg + läppäri ja muuta painavaa sälää vielä käsimatkatavaroissa..

Huomenna maanantaina on töissä vielä yksi lähtölounas jaoksen porukoiden kanssa ja sitten pitää juosta ympäriinsä hoitamassa vielä töihin liittyviä pakollisia byrokratioita ja lopuksi olisi vielä yksi palaverikin iltapäivällä. Illalla sitten kohti Shanghaita ja tiistaina paluulento Suomeen. Nyt mulla on lentoliput Tampereelle asti, Pirkkalassa pitäisi muistaakseni olla joskus viiden aikaan. Katselin säätiedostusta, aika kylmää on luvassa... Kuinkahan siellä oikein tarkenee? Keskiviikkona olisi tarkoitus toipua matkan rasituksista ja ehkä jo muuttaa omaan kotiin ja torstaina sitten ilmottautua pirteänä Tampereella töihin :) Ja siitä se Suomen arki sitten vähitellen alkaa. On se taas varmasti sitten hieman erilaista kuin täällä...

Moni kyseli läksiäisissä ja muutenkin, että meinaanko jatkaa blogin pitoa Suomeen palattuani. Kyllä luultavasti ainakin jollain tapaa (ja ainakin noi matkaraportit pitää tehdä..), mutta luultavasti kirjoitustahti (entisestään) harventuu. Ja varmasti matkustustahtikin harventuu, moni kuittaili mulle läksiäsissä, kun maalailin heille keväthangilla hiihtämisen ihanuutta, että minnes meinaat Spring festifal- ja vappulomilla matkustaa.. Osui ja upposi. Tosin eiköhän tässä viime aikoina ole reissailtu hieman varastoonkin.

Mutta sellaista. Matkaraportit yms. sitten varmaan Suomesta, ellen nyt sitten innostu illalla tai huomenna jotain kirjoittelemaan..