nimittäin sairastelukierre. Olin viime viikon taas flunssassa, ei mitään isompaa, mutta pientä kuumetta ja ennenkaikkea nuhaa. Koko viime syksyn olin n. kerran kuukaudessa flunssassa + yksi pitempi keuhkoputken tulehdus, aina kun ehti toipua edellisestä, niin seuraava alkoi. Seurauksena, että liikuntaa tuli harrastettua entistäkin vähemmän, kun sitä muutenkin tulee täällä tehtyä niin paljon vähemmän kuin Suomessa. Luulen, että tämänkertaisen flunssan alkusyynä oli paleleminen Paradisessa viime viikon perjantaina. Ilmastointi on vaarallista. Tosin palelin myös lauantai-iltana pippaloissa (lämpimästä ilmasta ja pitkähihaisesta puserosta huolimatta), mutta silloin syynä oli varmaan jo alkava flunssa. Peräti yhden päivän (..melkein kokonaan..) olin kotona sairastamassa, mutta muuten oli töissä jotain niin tärkeää, että en viitsinyt olla pois, kun en sen kipeämpi ollut. Eihän sille mitään voi kun on korvaamaton ;o)

Nyt onneksi olo tuntuu jo taas niin normaallta kuin se mulla yleensä voi.. ehkäpä jo huomenna uskaltaisi mennä jumppaankin.

Viime lauantain pippalot olivat kivat, ja ilmakin suosi, kun aamupäiväisen myrskyn jäljiltä ei ollut ihan tukahduttavan kuumaa. Ruoka oli erittäin hyvää (mm. perunasalaattia, muita salaatteja, savustettua lohta ja grillattua pihviä - varsinkin perunasalaatti ja lohi olivat todella hyviä.. ja jälkiruokana vielä kahvia ja pullaa!), ja suuresta vierasmäärästä huolimatta homma toimi hyvin. Iso kiitos isäntäväelle! Lapsia oli mukana paljon, niille hittijuttu oli iso trampoliini. Sitä olisin halunnut itsekin koittaa, kun en ole koskaan kokeillut, mutta tuolla olisi ollut hieman liikaa yleisöä..

Juhlissa oli puhetta mm. aamupäiväisestä myrskystä, ja siinä yhteydessä joku mainitsi, että lämpötilakin oli tippunut 10 asteella. Ite ihmettelin hieman tuota (onneksi hiljaa mielessäni..), kun mun mittarointi ei ollut näyttänyt kuin muutaman asteen kymmenyksen viilenemistä. Jossain vaiheessa kotona sitten tarkastin mittarin: se näyttikin sisälämpötilaa.. Eli mun sääaseman tietoihin ei juuri kannata luottaa. Muita myrskyn tuhoja oli mm. kaatuneet puut Nanshan lu:lla, katkennut aurinkovarjon jalka isäntäväellä ja naapuri, joka asuu myös 8. kerroksessa, oli nähnyt, kun jonkun housut lensivät tuulessa ikkunan ohi. Nolo loppu jonkun pyykinkuivatukselle..

Viikolla käytiin ryhmän kanssa yhdessä ravintolassa syömässä. Siellä ei ole menua (edes kiinalaista..), vaan homma toimii siten, että siellä on esillä lautasella erilaisia annoksia (iso osa tosin tosin kypsentämättöminä) ja kaloja yms. mereneläviä joista sitten valitaan, mitä halutaan syödä. Kiva idea, vaikka tosin joistakin annoksista on vaikea päätellä, mitä ne sitten valmiina olisivat (kun ei joistain edes tajunnut, mitä aineksia niissä oli). Lisäksi niissä oli sitten hintalaput ja varmaan jotain tekstiä kiinaksi, miten ainekset on tarkoitus valmistaa. Aioin ottaa kuvia noista, näyttivät niin mielenkiintoisilta, mutta tarjoilija kielsi (liikesalaisuuksia..). Yhden kuvan ehdin ottaa ennen kieltoa mereneläväpuolelta:

105041.jpg

Kaikenlaisia kummajaisia siinä lepäili jäiden päällä..

Eilen iltapäivällä olin töistä ryhmän kanssa "ulkona". Mentiin uudelle alueelle (Maojiabu) järven toiselle puolelle. Koko alue on kuulemma rakennettu pari vuotta sitten "tyhjästä". Hangzhoun alueen paikallishallinto panostaa reippaasti ympäristön ja teiden yms. rakentamiseen, mutta haittapuolena on sitten asuntojen erittäin korkeat hinnat, kun paikallishallinto kiskoo maasta niin kovan hinnan. Toi maan ja asuntojen omistus on täällä aika kummallista, ilmeisesti mitään ei pysty ostamaan lopullisesi omakseen, vaan maan tai asunnon voi lunastaa käyttöönsä tietyksi ajaksi (50 v ?).

Nyt Maojiabussa on puistoa ja ravintoloita ja teehuoneita. Kuitenkin se on varsin rauhallinen paikka. Taidan mennä toistekkin, nyt ei ihan ehtinyt tutkia koko seutua kunnolla. Muutenkin tuolla järven länsipuolella on paljon mielenkiintoisia paikkoja, harmi, että se on sen verran kaukana, että vaikka pyörällä kyllä ihan hyvin pääsee, niin sinne pitää kuitenkin oikein "lähteä".

Pelattiin tuolla kiinalaista(?) murhaajaa: siinä joku joukosta on murhaaja ja yksi on tuomari ja loput kansalaisia. Tuomari ohjaa peliä ja käskee aluksi kaikkia pistämään silmät kiinni. Sitten murhaaja avaa silmät ja osoittaa sormella jotakuta (niin että tuomari näkee) ja sulkee silmänsä ja sitten tuomari antaa luvan kaikkien avata silmät. Tämän jälkeen tuomari kertoo kuka on murhattu. Murhatulla on tämä jälkeen "viimeiset sanat", jolloin hän voi kertoa oman epäilyksensä siitä, kuka oli murhaaja. Tämän jälkeen jokaisella on vuoronperään puheenvuoro ja he voivat kertoa, ketä he epäilevät ja miksi ja jos tarvetta, niin puolustaa itseään. Tämän jälkeen kaikki (murhattua ja tuomaria lukuunottamatta) äänestävät syyllistä. Eniten ääniä saanut "teloitetaan", jos kyseessä oli murhaaja, niin kansalaiset voittivat ja jos kyseessä oli viaton, niin myös tämä on ulkona ja peli jatkuu. Näin mennään siihen asti, kunnes joko murhaaja löydetään tai kansalaisia on enää kaksi jäljellä, jolloin murhaaja voittaa (koska seuraavan "murhan" jälkeen olisi enää yksi viaton ja murhaaja jäljellä..). Sopiva pelaajamäärä on 8 tai ehkä muutama enemmän. Homma on aika mielenkiintoista.. toisilla ei ole oikein yhtään pokerinaamaa ja jotkut ovat aika hyviä tarkkailemaan muiden reaktioita ja käyttäytymistä, ja tekemään niistä hyviä johtopäätöksiä. Tietty peli menee hieman vaikeammaksi muutaman kierroksen jälkeen, kun porukka, mukaanlukien murhaaja, oppii toisten taktiikoista ja päättelytavoista jne.. Viimeisellä kierroksella ennenkuin alettiin syömään mä olin murhaaja ja voitin.. Varokaa..!

Ruoka oli kiinalaisten mielestä erittäin hyvää, mun mielestä aika tavallista kiinalaista.. ei mitään ihmeellisen hyvää mutta ihan syötävää. Se olikin toinen kerta saman päivän aikana, kun söin (kiinalaisten valitsemaa) kiinalaista ruokaa. Päivällä oli muutaman suomalaisen "lähtölounas". Ensi viikolla on vielä yksi. Seuraava lähtijä olenkin sitten minä itse ensi tammikuussa.. Mulla kun oli vaan 1.5 vuoden soppari, suurella osalla muista (ja niillä muutamalla jotka tulivat jo hieman aiemmin..) on 2 vuotta..

Taas on muuten ulkona puistoissa paljon tunnistamattomia kukkia.. Joku kiinalaisiin puutarha (ja luonnon-) kasveihin erikoistunut hortonomi voisi tulla pitämään mulle luennon niistä. Kadun varsilla myydään pieniä kimppuja valkoisia tuoksuvia kukkia. Niitäkään en tunnistanut, ennenkuin joku kiinalainen kaivoi niille englanninkielisen nimen: gardenia.. Olenhan mä noita joskus Suomessa kukkakaupassa nähnyt, mutta en muistaakseni näin suurikukkaisia. Yksi pieni kimppu maksoi viimeksi (toinen "kierros" jo menossa..) 1 RMB, eli eipä ole hinnalla pilattuja. Tässä kuva mun kimpustani (siinä on 5 pikkukimppua):

105042.jpg

Tuoksu on huumaava - ja varsinkin pienessä tilassa joskus jopa hieman liian voimakas..

Ensi viikonloppuna on juhannus. Harmittaa aika paljon, kun en pääse Suomeen sitä viettämään.. Hieman suunnittelen shoppailumatkaa Shanghaihin korvikkeeksi. Saa nähdä saanko aikaiseksi..

Tänään olisi taas tiedossa juhlat Rosessa.. nyt läksiäisten merkeissä. Tämä on mulle kolmas viikonloppu Rosessa peräkkäin: ekana 1-v. synttärit, sitten grillijuhlat ja nyt läksiäiset.. Ja voihan olla, että joku vielä intoutuu järjestämään jotain juhannuksen kunniaksi.. Tosin aika monet lähtevät näihin aikoihin Suomeen kesälomalle, joten Rosessa(kin) hiljenee aika tavalla. Mulla on vielä reilu kuukausi kesälomaan.. Huoh.. Toivottavsti ilmat pysyvät edes suhteellisen siedettävinä siihen asti..