Tänään Hangzhoussa satoi jopa lunta.. tosin mistään hiutaleista ei kyllä voi puhua ja lumi suli jo melkein ennen kuin se edes ehti maahan, mutta silti! Toivottavasti sitä tulisi lisää ja vähän enemmän. Työkaveri sanoi, että kun tulee lunta, niin kannattaa ottaa päivä vapaaksi ja mennä XiHun rannalle kuvailemaan. On kuulemma kaunista. Tosin ongelmana on, että moni muukin tekee samoin ja sitten siellä riittää kuvaajia ja lumi tallautuu (jos ei sula..) ja tulee muutenkin likaiseksi. Nopeus on siis siinä(kin) valttia.

Ensiyöksi ennustetaan jopa -6:tta astetta. Sen kyllä huomaa kämpässäkin, että kylmä on...Mittari näyttää 18 astetta - ja mulla sentään on ilmastointi(lämmitys) päällä. Näitä taloja ei todellakaan ole tehty lämmön pitäviksi... 

Meille töihin tuli jokunen aika sitten uusi sihteeri. Kun oltiin sen kanssa lounaalla, niin tuli puheeksi lämmitys. Täällä ei asunnoissa ole lämmitystä, ja useimmilla ainoa lämmitysmahdollisuus on ilmastointi, joka taas syö sähköä, joka taas on kallista... Niinpä useimmilla kiinalaisilla kai on melkoisen kylmää kotona. Sihteeri sanoi, että sillä on kotona talvella joskus vain 6 astetta! Kun me sitten kohtalaisen järkyttyneenä kysyttiin, että miten ihmeessä se tarkenee ja edes pystyy olemaan sisällä, niin se totesi vain, että pitää pukea kunnolla päälle.  Ja suurimman osan ajasta se on sängyssä peittojen alla.. Ja kaikki tuo ihan "tämä on aivan normaalia" -tyyliin. Ja varmaan sitten onkin. Mitähän noilla köyhemmillä kiinalaisilla sitten on, nämä meidän työntekijät kun kuitenkin asunevat huomattavasti keskivertokiinalaista paremmin..

Lisää keskustelua lämmityksestä tuli pari päivää sitten yhden (kiinalaisen) työkaverin kanssa. Meillä oli jotain puhetta mun Xi'anin matkasta, ja siinä yhteydessä totesin, että siellä sentään oli sisällä lämmintä.. Tähän työkaveri sitten kommentoi, että niin tietenkin, sehän on Jangtsen pohjoispuolella.. Ja selitti sitten, että lämmitys on sallittu ainoastaan Jangtsen pohjoispuolella.. Arvatkaapa kummalla puolella Hangzhou on? Jokin kaupunki (olikohan Wuhan?) sijaitsee kuulemma Jangtsen mutkassa s.e. osa siitä on pohjois- ja osa eteläpuolella. Ja ainoastan pohjoispuolella saa lämmittää.. Millähän tuota sääntöä perustellaan? Varmaankin energian säästöllä, mutta sitten toisaalta taas jollain epätaloudellisella ilmastoinnilla lämmittäminen hukkaa myöskin turhaa energiaa.. Vaikka toisaalta, kuten juuri tuli todettua, niin kiinalaiset ei sitä raaski käyttää..

Vaikka ei tuo "ei lämmitystä Jangtsen eteläpuolella" -sääntö kuitenkaan ihan ehdoton ole, onhan ainakin noilla Rose Gardenissa taloissa asuvilla varmaan kaikilla jokin lämmityssysteemi (muukin kuin pelkkä ilmastointi..). Tai sitten niitä katsotaan vaan läpi sormien, niinkuin montaa muutakin asiaa (esimerkiksi liikennesääntöjä.. tai sitä, ettei satelliitti-TV:t ole sallittuja..). Vaikka kyllä sen Xianissa ollessa ilmasta huomasi, että lämmitystä harrastetaan. Kuten jo sanoin, niin sieltä oli mukava palata Hangzhoun raikkaaseen ilmaan..

Sormet alkaa olla jo niin jäässä että tarvitsee lopettaa, ja kaivautua viltin alle satelliitti-töllöä katsomaan;-)