Reilu viikko sitten lähdimme työkaverin kanssa neljäksi päiväksi HongKongiin. Ensimmänen elämys oli kun ennen nousua kapteeni toivotteli meidät tervetulleeksi ja kertoili lentosäästä (tuulista) yms.. Elämys oli kapteenin täydellinen brittienglanti. Lentoyhtiö oli HongKongilainen DragonAir. Muutaman tunnin päästä saavuimme KongKongiin. Siellä oli mukavan lämmintä, lentokenttäjunalla & metrolla hotelliin, se oli joku Holiday Inn Express. Ihan kiva hotelli hyvällä paikalla. Hotelli oli ilmeisesti hieman "express", jonkun verran riisutumpi malli palvelujen suhteen, mutta kaikki tarpeellinen toimi. Heti ekana päivänä ävi ilmi, että kaupungissa on WTO:n kokous ja siihen liittyviä mellakoita.. Victoria Parkissa oli vastustajien leiri, ja kadulla törmäsi muutamaan kertaan jonkinlaisiin marsseihin. Meillä ohjelma keskttyi kuitenkn läinnä shoppailuun, tulipa Visa-kortinluottorajakin kokeiltua.. Ostin kengät, Colombian takin ja sukat, digijärjestelmäkameran (tästä mun kortti ei tykännyt, onneksi kaverilla oli useampia kortteja..) ja siihen jotain tarvikkeita ja kirjoja.. ja matkalaukun - käytännön pakosta... kalliiksi tuli reissu. Käytiin me toki Victoria Peakillä maisemia ihailemassa(oli ihan kiva) ja siellä törmättiin WTO-mellakoiden haittapuoliin: meillä oli tarkoitus tulla sieltä alas kaksikerrosbussilla.. Niitä busseja ei kuitenkaan näkynyt, jotenlopulta päädyttiin kävelemään alas (ja siellä kaksikerrosbussin pysäkille). Bussia ei kuitenkaan kuulnut. Lopulta siihen pysäklle tuli yksi selttään, että noi kaksikerrosbussit ei pääse mellakoiden takia liikkumaan, ja ainoastaan sellaisilla pienillä "palvelubusseilla" pääsee liikenteeseen. No, sellanen onneksi tuli pian, ja pääsimme sillä metroasemalle. Metrossakin ol meidän pysäkkiä edeltävä asema kokonaan suljettu (metro ajoi ohi) ja meidänkin asemalla oli kuulutus, että se tullaan sulkemaan lähiaikoina. Onneksi me sentään päästiin pois. Eikä siellä kyllä mitään ihmeellistä näkynyt matkalla hotelliin, no toisaalta hotelli oli ihan lähellä. Loppuilta meni hotellilla jalkoja lepuuttaessa, oli tullut melkoisesti käveltyä. HongKong oli yleisesti ihan hieno paikka, ja paljon siellä olisi vielä ollut nähtävää... Hienointa meille ehkä oli se, ettei se tuntunut yhtään kiinalta, varsinkaan HongKongin saari... ilma oli kohtuullisen raikasta, siellä puhuttiin englantia joka paikassa, ihmiset osasivat "käyttäytyä" - ei tunkemista, tönimistä, tuijottelua eikä räkimistä... No paluu arkeen tuli stten jo paluulennolla, kun viereen sattui yksi oikein antamuksella mässyttävä kiinalainen.

Viime viikonloppuna - jouluna - lähdettiin sitten Xi'aniin terrakotta-armeijaa katsoman. Säätiedotuksesta katselin, että lämpötila on suurinpiirtein sama kuin Hangzhoussa, mutta siinä kohtaa, missä yleensä lukee "selkeää", "pilvistä" jne luki Xi'anissa että "savua".. no, osasipahan varautua. Meillä oli myös toiveessa, että siellä näkisi lunta, mutta turha toive... ei ollut vielä satanut. Perjantaina asettauduttiin hotelliin ja käytiin muslimikorttelissa syömässä. Ostin myös yhdet olkitossut (investointi oli peräti kaksi remppaa..). Hotellilta varattiin sitten kyyti (bikkubussi) terrakottia katsomaan..eikä opasta. Aamupalan jälkeen lauantaina oli sitten lähtö, ja aulassa meitä odotteli opas.. Hieman siinä neuvoteltiin, että mitäs nyt tuon kanssa, mutta päätettiin sitten ottaa se, pääseehän vähän helpommalla, eikä se ollut kovin kallis. William olikin sitten ihan mukava opas. Ekaks käytiin katsomassa jossakin tehtaalla, miten niitä terrakottasotilaita tehdään. Sieltä olisi saanut tilatua täyskokoisen sotilaan olohuoneen nurkaan, hinta olis muistaakseni ollut n. 700 euroa...Sitten muutaman kymmenen kilometrin päähän varsinaisia kaivauksia katsomaan. Terrakotat näyttivät ihan sellaisilta kuin telkkarissakin.. Ja paljon siellä vielä on mäsänä. Lopuksi kävimme stten vielä teehuoneella juomassa erilaisia teitä. Ite otin "tiiliteetä" (brick tea), jonka pitäis poistaa myrkkyjä kehosta ja kirkastaa ihoa ja vaikka mitä. Ihan hyvää teetä. Sitten takaisin Xi'aniin, tosin olisimme halunneet käydä katsomassa keisarin hautakmpua, mutta kuski oli eri mieltä... Xi'anissa menee kadut kuulemma mahdottomiksi ajaa joulun takia, ja kuski halusi takaisin mahdollisimman nopeasti.. Williamkin selitti, että jouluna ihmiset lähtevät kaduille joulua juhlmaan ja kadut ovat täysin tukossa. Ja varoitti mua ottamasta kameraa mukaan illalla.. se voitaisiin kuulemma varastaa..

Jätin kameran sitten kiltisti hotellille, kun íllalla lähdmme syömään - ja totta tosiaan kadut olivat populaa täynnä. Joulu on kiinalaisille jonkinlainen suomen uuden vuoden ja vapun risteytys: naamareita, kiiltoperuukkeja, paukkuja ja ilotulitteita.. ainoastaa humalassa örveltäjät puuttuivat, samoi lasinsirut.. Kun syötyämme tulimme takaisin hotelliin niin mietin, että saako tässä paukkeessa (ja lisänä vielä autojen varashälyttimet, jotka pauke laukaisi..) ollenkaan nukuttua, mutta ihan hyvin sai..

Sunnuntaina sitten lähdettiin takaisin Hangzhouta kohti. Xi'an oli sen verran likainen ja saasteinen kaupunki, että kerrankin odotti pääsevänsä puhtaaseen Hangzhoun ilmaan.. Koneessa oli hyvää kalaruokaa, jonka söin hyvälä ruokahalulla.. Olisi kuitekin ilmeisesti ollut parempi jättää syömättä.. Illan mittaan alkoi olo tuntua hieman ontolta ja öklötti. Meidän oli tarkoitus lähteä villä illalla intialaiseen syömään, mutta peruin sen omalta osaltani. Ja onneksi peruin, kun seuraavan neljän tunnin aikana oksensin neljä kertaa.. Onneksi naapuri toi muutaman limpsan mulle juotavaksi. Join sitten limpsaa ja vettä ja kävin sitten oksentamassa ne pois.. Kuumekin nousi. Onneksi oksentelu loppui puolen yön aikoihin ja sain ihan hyvin nukuttua yön. Aamulla olo oli jo ihan OK:n tuntuinen ja ajatelin lähteä töhin. Ruoka ei kyllä maistunut (keitin kaurapuroa, josta söin lusikallisen verran, jugurttia sain sentään syötyä yhden pikkupurkillisen..). Mittasin kuumeen: vieläkin 38.. ja aloin uudelleen miettiä töihin lähdön järkevyyttä- varsinkin kun pystyasennossa olo ei tuntunut kovin mukavalta.. Kävin kuitenkin ostamassa lähikaupasta lisää limpsaa. Olisin ostanut banaaniakin, mutta noissa kadun vieruspaikoissa ei niitä ollut (kai ne jäätyisi..). Ja sitten takaisin sänkyyn, jossa oleskelinkin tähän asti(nyt kello on jo puoli seitsemän..). Kuume tuntuu pysyvän sitkeästi 38:ssa, mutta olo muuten tuntuu jo paremmalta. Jotain pitäisi varmaan yrittää syödä, mutta mitään ei kyllä tee mieli.. Saas nähdä pääseekö huomenna töhin. Tarve kyllä olisi, hommia olisi ihan riittämiin..